Bank voor eetkamertafel

Een klant had in een winkel een bank gezien voor bij de eetkamertafel, maar die was een beetje te breed. Of ik er een kon maken van 1.52 m breed. Natuurlijk kon dat. We maakten afspraken over afmetingen en houtsoort en op basis daarvan maakte ik een tekening. We hebben toen de maten nog wat aangepast en daarna ging ik aan de slag

Eerst natuurlijk het uitzoeken van het hout. Ik had nog een paar dikke iepen delen liggen en daarvan maakte ik de balken voor de poten. De planken voor de zitting en de leuning had ik al gezaagd om voor een tafel te gebruiken, maar die komt later in de planning, dus heb ik die voor de bank gebruikt.
Het was nog even puzzelen om de juiste hoek tussen de zitting en de leuning te bepalen. Ik heb het bij verschillende stoelen en banken nagemeten in uiteindelijk hebben we er voor gekozen de zitting over de hele lengte met 1,5 cm te laten aflopen en de leuning 11 graden naar achter te laten hellen.

Hier ben ik al weer een stukje verder: De poten zijn gezaagd en met lijmklemmen en latten heb ik ze zo aan elkaar gezet dat ze in de juiste hoek ten opzichte van elkaar staan. Zo heb ik getest of de bank ook werkelijk lekker zit. Het bleek dat de zitting eigenlijk iets te kort was. Je kon echt niet een klein beetje onderuit zakken, dan schoof je er al af. Daarom heb ik in overleg met de klant de zitting 5 cm breder gemaakt.

Omdat het ontwerp zo is dat er onder in de poten geen verbindingen komen maakte ik pen en gat verbindingen, ook om voldoende stevigheid aan het geheel mee te geven. Hieronder zie je hoe zo’n hoek in elkaar zit. Je ziet er straks niks meer van, maar er zit wel het nodige werk in.

Hier zie je dat het frame in elkaar is gelijmd, inclusief de leuning
Nu nog de planken voor de zitting er in.

En zie hier het eindresultaat, nadat het geheel nog eens goed geschuurd is en er een aantal lagen blanke lak op gezet is:

Comments are closed.