Bibliotheektrap voor vide boven de slaapkamer

Een klant wilde graag een bibliotheektrap om de boekenplanken in de vide bovenin de slaapkamer bereikbaar te maken. Het moest een hoge trap worden, want de slaapkamer was al 265 hoog en dan nog een stukje langer om steun te hebben bij het pakken van de boeken. We kwamen uit op een lengte van 3.25 meter. De trap moest gemaakt worden van kersenhout, net als het slaapkamerameublement. Hij moest ook zo transparant mogelijk zijn, maar ook stevig natuurlijk. De treden moesten horizontaal liggen, want een ladder staat niet zo lekker. Met al deze eisen ben ik aan de slag gegaan. Eerst een tekening gemaakt en nogmaals met de klant besproken. Voor de zijwaartse stevigheid maak ik nog een verticale lat onder de onderste treden en ik laat de trap iets taps toelopen. Ik hou de stijlen op 25 mm dikte en onder 12 cm breed en boven 9 cm breed.

Hier zie je de trap in losse onderdelen. In de staanders heb ik uitsparingen voor de treden gehakt, waar ik de treden ingelijmd heb. Voor de stevigheid heb ik in 3 treden nog verzonken schroeven gezet, want voor zo’n hoge trap is veiligheid een eerste vereiste.

Hier zie je de trap in elkaar gelijmd en geschroefd. Het begint er al op te lijken! De trap moest qua kleur bij het slaapkamerameublement passen en daar had de fabrikant nog een kleurtje door gedaan. Kirschbaum gold heette die kleur. Ik heb een aantal proefstrookjes gemaakt met verschillende beitsen en een kleur gevonden die er aardig bij kwam. Daar heb ik de trap een keer mee ingesmeerd en vervolgens 2 x afgelakt met parketlak, want hij moet een stootje kunnen hebben.
En zie hier het eindresultaat!

Comments are closed.