Drie-delige boekenkast

29 november 2012
Na een paar gesprekken met de klant zijn we het eens geworden over het ontwerp van een drie-delige boekenkast voor op een werkkamer. De kasten gaan een hele wand beslaan van 2.60 cm hoog en 2.70 cm. breed. Alles bij elkaar zit er een schaplengte van ca. 21 meter in de kasten. Vandaag heb ik het hout besteld bij Houthandel Hoogendoorn in Reeuwijk. Dinsdag zal het er zijn en dan gaan we aan de slag.
stapel planken
Eerst heb ik alle planken op maat gezaagd: 8 staanders, 6 boven en onderkanten en 35 schappen. In totaal dus 49 onderdelen. Daarna heb ik een mal gemaakt om de lamello’s voor de verbindingen tussen de staanders en de schappen allemaal precies op dezelfde plaats te krijgen.
lamellomal
Vervolgens heb ik voor elke afzonderlijke kast de planken in elkaar gepast, hier en daar wat bijgewerkt en dan pas in elkaar gelijmd.
kasten op de werkbank
Hier staan de twee dubbele kasten op de werkbank. Het zijaanzicht geeft een mooi plaatje. Dan nog de achterkanten pas maken en vastschroeven. De klant wilde de kasten graag gespoten hebben. Daar heb ik zelf de middelen niet voor, dus dat heb ik uitbesteed. Autoschadebedrijf Hoogenboom in Nieuwerbrug heeft die klus voor zijn rekening genomen.
kasten in aanhanger
Hier staan de kasten in mijn aanhanger voor het transport naar de spuiter.
Het was nog een hele klus om de kasten bij de klant binnen te krijgen. De kasten kwamen in de werkkamer op de eerste verdieping te staan. Vanwege de hoogte konden ze niet door het trapgat dus moesten ze door het raam naar binnen. Over een lange ladder hebben we ze voorzichtig naar boven geschoven en zo naar binnen gebracht. Alles paste precies onder het plafond en in de breedte. Echt maatwerk!

Comments are closed.