Het project buitenkeuken

12 juni 2011
Geinspireerd door een bezoekje aan buren een paar huizen verderop langs de weg, ben ik begonnen een buitenkeuken te maken. Eerst achter de tekentafel om  het model verder uit te werken en te kijken wat goed passende afmetingen zijn. Binnenkort krijgen we een terras van hardsteen tegels van 60 x 60 en het leek ons een goed idee om van die tegels het blad te maken: mooi en voordelig. Het was nog niet zo gemakkelijk een bijpassende en betaalbare spoelbak te vinden, maar na wat googlen vonden we er eentje bij Slegers natuursteen in Vaassen (www.slegersnatuursteen.nl). Helaas niet dichterbij. Afgelopen woensdag even op en neer, want ik had hem nodig voor de afmetingen.

Het frame van de kastjes maak ik van balkjes, die ik zaag uit een partij oude balken, die ik eens van een kennis kreeg. Ze zijn nog gebruikt bij de bouw van het Coornhert Lyceum in Gouda. Even door de vlak-vandikte-bank en het ziet er weer uit als nieuw.
Het maken van de hoekverbindingen is een heel karwei: 48 stuks voor het aanrechtkastje en dan komen straks die voor de kast van de gasbarbecue er nog aan. Maar het begin nu al echt vorm te krijgen. De lade in het linker bovenkastje zit er ook al in. Hij loopt op rolletjes. Die railsjes had ik nog liggen uit de sloop. Wie wat bewaart die heeft wat!

 

 

 

 

 

 

 


18 juni 2011
De deurtjes en de zijkanten maak ik van zelfgezaagde planken uit dezelfde balken. Zo is het houtwerk helemaal cradle to cradle. Ik lijm de plankjes met lamello-verbindingen aan elkaar. In de deurtjes maak ik een versteviging van multiplex aan de achterkant. Ze moeten immers recht blijven. Daarna schuur ik het geheel en zet het 2x in de frans eiken beits. Ik pas de spoelbak en een van de tegels en dat ziet er goed uit!

 

 

 

 

 

 

 

26 juni 2011
Vervolgens maak ik een kast waarop de barbecue kan staan. Die zet ik op wieltjes, want die moeten we uit het afdak kunnen rollen als het mooi weer is, of als het teveel walmt. Ik maak het van de zelfde balken en planken. Het gaat een stuk sneller nu ik de constructies en de afwerking al een keer heb uitgedacht.

29 juni
Gisteren kwam de kraan binnen, een mooie aanbieding van www.dekranenwinkel.nl. In de lege vakken komen nog 2 manden. Die gaan we halen bij de Broedkorf in Oudewater, een van de leukste winkels in de streek (www.broedkorf.nl).

 

 

 

 

 

 

 

7 juli
Het was nog een hele klus om waterleiding en electriciteit naar de plek waar de buitenkeuken moet komen aan te leggen. Voor de waterleiding moest ik 17 meter overbruggen. Daar heb ik tyleen slang voor gebruikt. Dat werkte prima. Ik had nog een oud close in boilertje uit de sloop, dus nu hebben we warm en koud water in de buitenkeuken. De tegels hebben we geimpreneerd, zodat ze mooi donker zijn geworden en je er geen vetvlekken op ziet. Vandaag hebben we de keuken ingewijd met een BBQ voor een groep vrienden. Een aanwinst! Zie hieronder het uiteindelijke resultaat.


 

Comments are closed.