Project Boekenkast

Afgelopen periode heb ik een boekenkast gemaakt voor in onze opkamer. Opkamers in oude boerderijen liggen boven de kelder en om stahoogte in de kelder te krijgen is de vloer van de opkamer zo’n 60 cm hoger dan de rest van de begane grond verdieping. Maar het plafond is weer even hoog, dus zo’n opkamer is tamelijk laag. Het was passen en meten om daar een “slanke” boekenkast voor te maken en ruimte te houden voor 2 stoelen en een bureautafel, zodat het een echte bibliotheek zou worden. Hij loopt door de hoek heen en bestaat uit 2 onderkasten en 2 bovenkasten.

Ik heb de kast gemaakt van essenhout. Voor de afwerking is er CetaBever lak met een vleugje whitewash opgesmeerd, zodat de kast lekker licht blijft. Dat is belangrijk in een lage kamer.

Na het tekenwerk eerst de planken kantrechten en schaven. Dan delen aan elkaar lijmen om brede planken te maken.

 

 

Eerst heb ik de onderkasten en de deurtjes gemaakt. In de kasten zit een frame voor de uitschuifplankjes. Daarna de zijpanelen en de achterkanten van de bovenkasten. Om te voorkomen dat de planken gaan doorhangen zijn ze relatief kort. Er zitten 15 planken in, samen met de bovenkant van de onderkasten is dat zo’n 10 strekkende meter ruimte voor boeken.

 

 

Om te kijken of alles paste heb ik de kast in een ander vertrek samengebouwd. Toen pas heb ik er ook de lijst aan de bovenkant opgemaakt.

En zo ziet het eindresultaat eruit op lokatie in de opkamer!

Comments are closed.