Stepstool

15 januari 2012
Een stepstool is een stoeltje dat een trapje wordt, wanneer je de leuning omklapt over het voorste deel van de zitting. In de VS wort zo’n stoeltje ook wel een Franklin chair genoemd, naar de uitvinder ervan, de beroemde mede-auteur van de Declaration of Independence, Benjamin Franklin. Hij was een fervente lezer en ontwierp het stoeltje voor zijn bibliotheek. Iemand maakte in Engeland een foto van een stepstool en vroeg mij er een volgens dat model te maken.

 

 

 

Ze kozen voor kersenhout. Donderdag jl. heb ik bij de Houtex in Waddinxveen een partijtje ongeschaafd Amerikaans kersenhout gehaald. Een beetje te veel, want je weet nooit waar je het nog eens voor kan gebruiken!

Dit weekend heb ik een tekening van het stoeltje gemaakt. Eerst op schaal en daarna op ware grootte.

 

 

 

Maandag 23 januari
Handig zo’n ware grootte tekening. Ik heb de verschillende onderdelen uitgeknipt en alles 2 x uitgezaagd uit de kersenhouten planken, die ik in de vlak-vandikte-bank op een dikte van ca. 16 mm heb geschaafd. Het was nog wel een spannend karweitje om een mooie vloeiende ronding in de leuning en de poten te krijgen. Geconcentreerd en ontspannen met de decoupeerzaag langs de lijnen en dan bijschaven met een spookschaafje.

 

 

Volgende stap is het in elkaar zetten van de onderdelen. Zo’n stoeltje moet natuurlijk stevig zijn. Waar ik de lengte had heb ik met lamello’s gewerkt en waar het er echt op aan komt, heb ik er verzonken schroeven ingezet. De kop daarvan dek ik af met houtpropjes, die ik met een deuvelmalletje precies op de maat van het gat maak. Er komt natuurlijk nog meer verband in wanneer ik de treden er in maak, waarvoor ik gleuven ga frezen in de binnenkant van de poten en waar voor alle zekerheid nog een schroef doorheen gaat. Altijd leuk om met een paar lijmklemmen de onderdelen zo ver mogelijk in elkaar te zetten en te kijken hoe het er uit gaat zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Intussen heb ik de plankjes van de leuning gemaakt en de treden en die er in gezet. Dan volgt nog het schuurwerk en dan ziet het er zo uit. Op deze foto in de stand als trapje.

 

 

 

Comments are closed.